Subscribe:

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

ΜΑΓΙΚΟ ΦΥΤΟ: ΙΠΠΟΦΑΕΣ


Το Ιπποφαές (Hippophae L.) είναι φυλλοβόλος θάμνος που ανήκει στην οικογένεια Ελαιαγνίδες.Το όνομά του το οφείλει στα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που παρατήρησαν ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού ανάρρωναν γρηγορότερα, αποκτούσαν περισσότερη δύναμη, ενώ το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν πιο λαμπερό.

Ένα θαυματουργό φυτό
Έχει βρεθεί επίσης ότι:
  • Το επίπεδο βιταμίνης C είναι περίπου 1000% πιο υψηλό από αυτό των πορτοκαλιών, γιαυτό χρησιμοποιείται και σε κρυολογήματα.
  • το Ιπποφαές περιέχει 190 βιοενεργά συστατικά από τα οποία 106 είναι στο έλαιο.
  • Περιέχει σίδηρο, χλωροφύλλη, λυκοπενιο, ζεαξανθίνη, ασταξανθίνη, β-καροτίνη, σελήνιο, χρώμιο,  βιταμίνης Β, και πλήθος άλλων συστατικών.
  • Περιέχει περισσότερα απο 15 υπέραντιοξειδωτικά, είναι η πιο πλούσια πηγή στον κόσμο.
Το ιπποφαές συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των «υπερτροφών» (super foods), μαζί με τη σπιρουλίνα, την αλόη, τη γύρη, το τζίνσενγκ κ.ά.
Χρησιμοποιείται από τη φαρμακοβιομηχανία ως συμπλήρωμα διατροφής ή ως συστατικό φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων.
Το ιπποφαές είναι ένας θάμνος που φθάνει συνήθως το ύψος των 2,5-3 μέτρων, έχει αγκάθια και μοιάζει πολύ με την ιτιά. Είναι φυτό δίοικο, δηλαδή υπάρχουν φυτά που παράγουν αρσενικά άνθη και φυτά που παράγουν μόνο θηλυκά. Οι καρποί του είναι μικροί μέχρι 1 εκατοστό μήκος, είναι κόκκινοι έως πορτοκαλί και φέρουν στο εσωτερικό τους ένα σπόρο ενώ είναι προσκολλημένοι ισχυρά επάνω στους βλαστούς, με αποτέλεσμα να έχει δυσκολίες η συγκομιδή τους. Το Ιπποφαες είναι φυτό που προσαρμόζεται σε πολύ διαφορετικά και δύσκολα περιβάλλοντα, αντέχει στο κρύο μέχρι –43ο C και στην ξηρασία, δεν έχει πολλούς εχθρούς και ασθένειες, μπορεί δε να αναπτυχθεί ακόμη και χωρίς λίπανση και άρδευση ενώ μπορεί να αξιοποιήσει τα πιο υποβαθμισμένα εδάφη, εκεί όπου τα άλλα φυτά δεν μπορούν να καλλιεργηθούν. 
 Υπάρχει ένα κέρδος για τον αγρότη άνω των 2.000 ευρώ ανά στρέμμα, όταν από το βαμβάκι παίρνει 200 ευρώ και άλλα τόσα επιδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου